woensdag 6 augustus 2014

Kitimbwa Sabuni


bron: de standaard

De Zweedse overheid heeft aangekondigd dat ze van plan is om alle vermeldingen van ras te schrappen uit de Zweedse wetgeving. Ze oordeelt dat ras een sociale constructie is die niet mag worden aangemoedigd door de wet.
Zweden is donderdag een onderzoek begonnen naar hoe het concept ‘ras’ verwijderd kan worden in alle Zweedse wetten, naar het voorbeeld van Oostenrijk en Finland. Het onderzoek zou klaar moeten zijn tegen december 2015.
Het concept van ras is aanwezig in ongeveer 20 Zweedse wetten, waaronder strafwetten, wetten rond kredietinformatie en wetten rond financiële steun voor studenten.
‘We weten dat verschillende menselijke rassen eigenlijk niet bestaan’, zegt de Zweedse minister voor Integratie Erik Ullenhag aan de publieke omroep Sveriges Television. ‘We weten ook dat racisme gebaseerd is op de overtuiging dat er verschillende rassen zijn, dat ras een invloed heeft op het gedrag van mensen, en dat sommige rassen beter zijn dan andere.’
Oscar Pripp, etnologieprofessor aan de Universiteit van Uppsala, staat achter het idee. Volgens hem is het concept van ras nodig om het gedrag van mensen te begrijpen, maar is het niet nodig in de wet. ‘Want dan zeg je dat verschillende rassen wel bestaan’, aldus Pripp.
Maar er is ook kritiek op het voorstel. Volgens de Nationale Afro-Zweedse Associatie is het plan een ernstige blokkade in de strijd tegen racisme. ‘Want hoe kan je een subsidie aanvragen om racisme te bestrijden als het concept van ras niet bestaat in de wet?’, vraagt woordvoerder Kitimbwa Sabuni zich af. Sabuni denkt dat racisme nu zal verdwijnen van de politieke agenda. ‘Enkel omdat ras een sociale constructie is, betekent dat nog niet dat het niet een werkelijkheid is. Voor ons neemt dit net de mogelijkheid weg om erover te praten.’


Ik zou graag een "permanente" subsidie aanvragen om de werkelijkheid te onderzoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten